Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според ООН международни цивилни цели са новата мишена на ИД

01 юни 2016, 19:57 часа • 548 прочитания

„Ислямска държава“ се насочва към нова военна фаза, което е вероятно да доведе до повече нападения срещу международни цивилни цели. Това се посочва в нов доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

През последните шест месеца групировката е била свързана с нападения в 11 държави, при които са загинали над 500 души. Това са атаки, извършени в Бангладеш, Белгия, Египет, Франция, Германия, Индонезия, Ливан, Пакистан, Русия, Турция и САЩ, информира AFP.

„Скорошните международни нападения, извършени от членове на „Ислямска държава“, демонстрират това, че терористичната група се насочва към нова фаза с все по-нарастващия риск добре подготвени и директно насочени атаки срещу международни цивилни цели да станат по-чести“, се казва в доклада.

В него също така се посочва, че държавите членки на ООН регистрират увеличаване в броя на чуждестранните бойци, които се завръщат от Сирия и Ирак, пише БГНЕС.

В същото време нападенията в Париж и Брюксел показват, че джихадистката група има способността да извършва „сложни, многостепенни атаки“, които са координирани от чуждестранни бойци, завръщащи се от Сирия и получили наставления директно от ръководството на групировката.

„Глобалната заплаха, която се излъчва от „Ислямска държава“ остава висока и продължава да е разнообразна“, допълва още Бан Ки Мун в доклада.

В него също така се посочва, че по данни на държава, чието име не се посочва, броят на чуждестранните бойци в Сирия вече е достигнал 38 000, въпреки че според повечето правителства той е 30 000.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес