Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според лекаря на Навални критикът на Кремъл трябва да е в реанимация

20 април 2021, 16:52 часа • 1857 прочитания

Кардиологът и терапевт Ярослав Ашихмин, който наблюдава здравето на Алексей Навални от 2013 г., даде интервю за Дойче веле, очаквайки среща с ръководството на болница във Владимир, където е опозиционерът.

Ярослав Ашихмин е лекуващият лекар на Алексей Навални. Според лекаря той се занимава със здравето на опозиционния политик от 2013 г. Рано сутринта на 20 април, заедно с трима свои колеги, Ашихмин пристигна в болница ИК-3 във Владимир, за да получи правото да прегледа пациента си. Лекарите обаче, както беше в миналото, не бяха допуснати до Навални.

Лекарят казва, че преди инцидента миналата година, заради който Навални замина на лечение в Германия, опозиционерът бил напълно здрав.

„Не се видях с него след завръщането му от Германия, защото веднага беше задържан. Но преди инцидента, след който замина за лечение в Берлин, Навални беше абсолютно здрав човек. Сега той има много проблеми: болка в краката, изтръпване на ръцете, повишен креатинин. Не знаем с какво е свързано това - защото няма диагноза.”

Ашихмин потвърди вероятността от съществуване на опасност от сърдечен арест при Навални.

„Ето защо този показател (повишено ниво на калий в кръвния серум на Навални) сега е критично значим, независимо от предразположението и заболяването. Това трябва да се коригира. Това може да доведе до фатални аритмии или сърдечен арест.”

Освен това лекарят подчертава, че не може да говори за синдроми, защото „ние не разбираме какво се случва с него”.

Ашихмин разказва подробно, как всички лекари от болницата, в която е Навални, били много заети, за да се видят с него. И въпреки че така и не е успял да се види с опозиционера, Ашихмин е на мнение, че тоя трябва да бъде в реанимация:” Не съм виждал пациента и не знам условията на задържането му. При толкова високо ниво на калий той трябва да е в реанимация. Първо трябва да се справите с калия, а след това - с всичко останало.”

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес