Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Йовчев ситуацията в Украйна заплашва доставката на стратегически суровини

04 март 2014, 08:51 часа • 14781 прочитания

Заплахите за България, свързани със ситуацията в Украйна, са основно икономически. Това заяви министър Цветлин Йовчев в Брюксел, по време на редовното заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешен ред"
Заплахите, произтичащи от ситуацията в Украйна, са свързани основно с нарушения в доставките на природен газ.

Всички останали възможни рискове, в момента са или с минимална степен на вреда за националната ни сигурност или със сравнително ниска степен на вероятност.

Евентуална миграционна вълна може да ни постави пред изпитание, както и рисковете, свързани с икономически интереси на България и на български юридически и физически лица. Тъй като Украйна е разположена на ключово географско място и оттам минава съществена част от трафика от североизток, съществуват възможности от затруднения, вкл. и за доставка на някои стратегически суровини, сред които е и ядреното гориво.

Това са преки заплахи за страната, но има и косвени, тъй като трайна дестабилизация на региона би довела до много други косвени ефекти върху страната ни - каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в Брюксел, където освен редовният съвет „Правосъдие и вътрешен ред", се провежда и извънредна среща на външните министри на ЕС за намиране на решение на ситуацията в Украйна по пътя на диалога.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес