Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Спонсорирането" на Саркози от Кадафи било фалшификация

02 май 2012, 19:27 часа • 5096 прочитания

Преходният национален съвет (ПНС), който управлява Либия след падането на Муамар Кадафи, заяви днес в Триполи, че писмото, с което се обещава либийско финансиране на предизборната кампания на Никола Саркози през 2007 г., изглежда фалшификация.

"Според нас писмото е лъжливо и фалшифицирано", заяви пред медиите ръководителят на ПНС Мустафа Абделджалил, имайки предвид писмо, публикувано от информационния сайт Mediapart, според който в него се давало да се разбере, че либийският режим е готов да финансира предизборната кампания на Саркози през 2007 г. с 50 милиона долара.

"Ние видяхме писмото и в либийските архиви не намерихме никакво споменаване на такова писмо", подчерта Абделджалил.

Няколко дни преди президентския балотаж във Франция това писмо предизвика политическа буря в страната. Президентът Саркози окачестви публикацията като "подлост" и депозира жалба срещу Mediapart за "фалшифициране и ползване на фалшификати". Парижката прокуратура започна разследване. Двама високопоставени служители в режима на Кадафи, включително бившият ръководител на разузнавателните служби Муса Куса, заявиха, че този документ е фалшификат.

Редактор: Петър Проданов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес