Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спират ваксинирането с AstraZeneca на хора под 55 г. в Парагвай

11 април 2021, 12:01 часа • 1142 прочитания

Парагвай реши да спре да прилага ваксината на AstraZeneca при хора на възраст под 55 г., информира Министерството на общественото здраве и социални грижи в страната, пише БГНЕС. "Мярката за спиране на имунизацията с тази ваксина при хора под 55-годишна възраст се дължи на предпазните мерки и абсолютно не подкопава безопасността на тази ваксина", заяви д-р Хектор Кастро, директор на Разширената имунизационна програма.

Министерството на здравеопазването на Парагвай заяви, че хората, които вече са получили първата доза, могат да получат и втората, както е планирано. Кастро посъветва хората на възраст под 55 г., които изобщо не са били ваксинирани срещу COVID-19, да бъдат ваксинирани с руската Спутник V или с индийската Covaxin.

По-рано тази седмица EMA заяви, че според нейните открития тромбите в кръвта могат да бъдат страничен ефект от ваксината AstraZeneca, но "съобщената комбинация от тромбоза и тромбоцитопения е много рядка и общите ползи от ваксината за предотвратяване на COVID-19 надвишава риска от странични ефекти“.

След разкритията на EMA, СЗО заяви, че "причинно-следствената връзка между ваксината AstraZeneca и появата на кръвни съсиреци се счита за правдоподобна, но не е потвърдена". Oт компанията посочиха, че работят за установяване на причините за образуването на тромбози при хора, ваксинирани с нейния препарат, но подчерта, че това са много редки случаи. Няколко страни вече спряха използването на препарата на AstraZeneca при по-младите, на фона на съобщения за случаи на образуване на тромби в кръвта.

Вижте още по темата - ТУК: Какви са признаците на тромбоза и каква може да е причината ваксината на AstraZeneca да я предизвика?

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес