Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спешно трябват повече боеприпаси: Еврокомисар идва в Сопот

15 март 2023, 07:35 часа • 4157 прочитания

Днес, 15 март, европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон ще бъде на работно посещение в България.

В рамките на визитата той ще разговаря с министъра на отбраната Димитър Стоянов и заместник-министъра на икономиката и индустрията Ирина Щонова, съобщиха от ЕК.

Комисар Бретон ще посети град Сопот, където ще има срещи с представители на българската отбранителна индустрия.

В навечерието на визитата той заяви: "Заради собствената си сигурност ЕС има спешна необходимост от увеличаване на производството на боеприпаси. Това изисква подпомагане на индустрията, за да се преодолеят евентуални затруднения. От решаващо значение е да се разберат по-добре нуждите на отбранителната промишленост, за да се прецени размера на нашата подкрепа, включително чрез фондовете на ЕС. Ето защо провеждам серия от посещения на промишлени съоръжения в Европа и се радвам, че започвам тази задача от България".

Темата с производството на боеприпаси за нуждите на Украйна, а и на ЕС, беше много сериозно засегната от директора на най-известната германска оръжейна компания. Той беше категоричен - ако политиците не осигурят пари, производството не може да се увеличи. И добави, че ако ЕС и САЩ искат, могат да произведат много повече от Русия и така да помогнат решаващо за победа на Украйна в подпалената от Владимир Путин война: Германски гигант: Ако не увеличи разходите, Европа не може да задоволи нуждата от боеприпаси на Украйна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес