Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спасиха 600 мигранти в Средиземно море

12 август 2023, 01:04 часа • 2634 прочитания

Спасителният кораб "Оушън Викинг" е спасил повече от 600 мигранти в Средиземно море през последните два дни, съобщи организацията, която го управлява - SOS Mediterranee, предаде АФП.

Спасяването е станало югозападно от Лампедуза, във водите между италианския остров и Тунис, съобщи организацията.

В по-ранно изявление се споменаваше за повече от 500 души, спасени в 11 отделни спасителни операции.

Още: Бреговата охрана на Гърция спасява платноходка със 100 имигранти

Говорителка на SOS Mediterranee обаче заяви пред АФП в петък вечерта: "Досега сме спасили 623 мигранти от 10 август сутринта в 15 спасителни операции".

Спасените

Сред спасените са 146 непридружени непълнолетни, петима придружени непълнолетни и две бременни жени, съобщи организацията, която е базирана в Марсилия, на френския бряг на Средиземно море.

Някои от спасените трябваше да бъдат отведени в Лампедуза, а други - в пристанището Чивитавекия, северозападно от Рим, добави групата.

Още: Над 40 мигранти загинаха край италиански остров

Повечето от спасените са от Судан, който от четири месеца е въвлечен във война между съперничещи си генерали. Други бяха от Гвинея, Кот д'Ивоар, Буркина Фасо, Бенин и Бангладеш.

Екипажът на Ocean Viking е получил помощ на борда на кораба от екипи на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК), се казва в по-ранното изявление на SOS Mediterranee.

Корабът е бил предупреден на 10 август от италианските служби за спешна помощ и са му били дадени координатите на бедстващите кораби югозападно от Лампедуза, заяви неправителствената организация.

ЕК официално реагира на действията на Беларус

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес