Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сорос дава стотици милиони за справяне с бежанската криза

19 януари 2017, 20:58 часа • 3286 прочитания

Американският милиардер Джордж Сорос ще си партнира съвместно с MasterCard, за да помагат на мигрантите, изпитващи затруднения, да подобрят социалното и икономическото си положение, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Идеята за дружество "Хюманити венчърс" произлиза от обещание на Сорос да отдели до 500 милиона долара за инвестиции за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени мигрантите и бежанците.

MasterCard и милиардерът посочиха в съвместна пресконференция, че въпреки милиардите долари хуманитарни помощи и средства за развитие, милиони хора продължават да мизерстват по целия свят. Частният сектор обаче може да помогне според тях за подобряване на ситуацията.

"Мигрантите често изпадат в отчаяние в общностите, които ги приемат, защото не могат да получат достъп до финансови, медицински и правителствени услуги", сподели Сорос пред медиите.

С основаването на "Хюманити венчърс" Сорос може да инвестира до 50 милиона долара и да направи тези решения по-адаптивни и устойчиви, както и вероятно да насърчи по-малки проекти, целящи да облекчат кризата.

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес