Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сноудън заклейми корупцията в Русия, но попита какъв е светът, щом само Русия му даде убежище

30 юни 2018, 11:00 часа • 11747 прочитания

Прочулият се в цял свят сътрудник на американската АНС Едуард Сноудън разкритикува руското правителство, наричайки го корумпирано. Сноудън стори това в пред германското издание Süddeutsche Zeitung, предаде The Guardian.

"Руското правителство е корумпирано по много начини и това е нещо, което руснаците осъзнават. Руснаците са топли хора и умни хора. Страната е много красива. Правителството обаче е проблемът, не хората", казва Сноудън.

Американският агент беше засипан с критики след бягството си в Русия, тъй като в началото не коментираше режима там. В последните години обаче той все по-често се изявява в защита на човешките права и става по-активен що се отнася до свободата на словото и критики към натиска срещу журналисти.

В момента обаче Русия е единствената безопасна страна за Сноудън, който е преследван от американското правосъдие заради държавна измяна и е застрашен дори от смъртна присъда в САЩ. През 2013 година Китай не му позволи да влезе на китайска територия, след като той беше в Хонконг, а нито една европейска държава, включително Германия, не иска да му даде убежище. В Латинска Америка пък е много вероятно за Сноудън да се появи екип на ЦРУ, който да го прибере, независимо в коя държава там той се установи, а официално САЩ може да наложат икономически санкции, които да принудят която и да е страна в Южна Америка да отстъпи.

"Приел съм, че ще прекарам живота си, занимавайки се с последствията от решението си да обявя публично какво знам. Но ако не за мен, то за други като мен Германия трябва да приеме съответните законови промени, за да ги защити", посочи Сноудън, според когото ако негов "прототип" от Русия дойде да потърси защита в Германия, германският канцлер Ангела Меркел би го приела, но ако дойде някой от САЩ, тогава "на този въпрос няма отговор".

Сноудън изрази и разочарование от публичната позиция на Меркел по отношение на "доносници" като него. "Говорим толкова много за Русия днес и за разочарованията и предизвикателствата, пред които руското общество е изправено заради руското правителство. И какво означава това за останалата част от света, след като Русия е единственото безопасно място за мен", зададе логичният въпрос той.

По отношение на Джулиан Асандж, Сноудън е категоричен – той е революционер, иска да срине системата, аз искам системата да бъде поправена – вярвам, че още може да бъде спасена.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес