Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слухове: Повишена радиация в Русия заради авария в Ростовската АЕЦ

19 юли 2024, 12:12 часа • 3728 прочитания

Има ли авария в Ростовската атомна електроцентрала? Такива слухове се появиха в украински източници на 19 юли - три дни след като се разбра за проблем в АЕЦ-а.

Още: Масови проблеми с тока в Русия: Взрив в електроцентрала, спрян блок на АЕЦ (ВИДЕО)

Спекулации: 75 пъти надвишена норма?

Telegram каналът "Кримски вятър" твърди, че в атмосферата са изпуснати радиоактивни изотопи с радиоактивност до милион и половина кюри. "Радиоактивният облак се движи навътре в страната, към Саратов", гласи информацията, която не намира никакво официално потвърждение.

Според "Росатом" радиоактивният фон в Ростов е нормален: "Росатом" след слуховете за авария: Ростовската АЕЦ работи в нормален режим.

"Кримски вятър" посочва, че всъщност радиоактивният фон вече надвишил нормата 75 пъти и че "руското правителство старателно крие това".

Ростов на Дон се намира на 1380 км от София по права линия.

Един от украинските блогъри твърди, че семейства напускали Ростов в паника.

"Ростовската АЕЦ работи нормално", пише местният Telegram канал news161ru, цитирайки регионалното правителство. "Радиационният фон е нормален. Ако видите коментари за емисии в централата и евакуация на жителите, не им се доверявайте, това е фалшиво", гласи още информацията на канала. Той показва и датчиците от руските системи в региона.

Няма официално потвърждение

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не е коментирала ситуацията нито в официалния си сайт, нито в социалните мрежи.

Съобщения няма и от украинския държавен оператор "Енергоатом".

Европейската система, която следи радиоактивността, не показва завшени нива в най-близките до Русия точки. Самата Руска федерация не изпраща данни към мониторинговата система на Европа чрез своите датчици (следете картата тук).

Проблеми с АЕЦ-а

Слуховете идват след проблемите с енергийните доставки в южната част на Русия и анексирания Крим. 

На 16 юли следобед се разбра, че в Ростовската атомна електроцентрала автоматичната система за защита е изключила един от енергоблоковете. Официалната причина е проблем с турбогенератор. Радиационният фон остава в норма, съобщиха тогава от "Росатом".

На 17 юли предиобед от "Росатом" съобщиха, че засегнатият блок отново работи.

Още: Токът спря за стотици хиляди в Южна Русия

Засега през днешния ден, 19 юли, в Telegram канала на губернатора на Ростовска област Василий Голубьов има само едно съобщение - предупреждение за нови временни прекъсвания на тока. "Това се дължи на недостиг на електроенергия в единната енергийна система и претоварване на мрежата поради изключително високото потребление. Командите за временни изключвания идват от системния оператор на единната енергийна система. Разпоредил съм на ръководителите на градовете и районите да организират инсталирането на генератори за захранване на съоръженията за поддържане на живота и да осигурят доставката на вода по заявки на жителите".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес