Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словенското правителство реши да признае Палестина (ВИДЕО)

31 май 2024, 07:25 часа • 776 прочитания

Правителство на Словения одобри решение за признаване на независима палестинска държава. Новината обяви премиерът Робърт Голоб, следвайки стъпките на Испания, Норвегия и Република Ирландия, предава Al Jazeera.

„Днес правителството реши да признае Палестина като независима и суверенна държава“, каза той на пресконференция в Любляна в четвъртък.

Окончателно ли е решението?

Решението на правителството все още изисква одобрението на парламента на страната-членка на Европейския съюз, който трябва да гласува предложението във вторник.

Израелският външен министър Израел Кац се надява словенските депутати да отхвърлят предложението. „Решението на словенското правителство да препоръча на словенския парламент да признае палестинска държава възнаграждава Хамас... Надявам се словенският парламент да отхвърли тази препоръка“, написа Кац в Twitter.

Ходът за признаване на палестинската държава е част от по-широко усилие на някои европейски страни да координират натиска върху Израел за прекратяване на конфликта в Газа. ОЩЕ: Турция очаква Италия да признае Палестина като държава

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес