Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словения се спря приоритетно на две от ваксините срещу коронавирус

12 октомври 2021, 13:11 часа • 2748 прочитания

В бъдеще имунизацията срещу COVID-19 в Словения ще се извършва само с иРНК ваксини (Pfizer/Biontek и Moderna), а векторните (AstraZeneka и Johnson and Johnson) ще се прилагат само в изключителни случаи. Това потвърди здравният министър на страната Янез Поклокар, предава държавната информационна агенция STA.

Решението е взето по препоръка на експертната група, съветваща правителството, след като млада жена почина по-малко от две седмици, след като й е поставена ваксина на Johnson & Johnson, допълни агенция Фокус.

На пресконференция бе обявено, че векторните ваксини ще бъдат достъпни само за хора, които имат противопоказание за поставяне на иРНК ваксини или при изрично желание за поставяне на векторна.

Експертите също така предложиха на правителството да използва ваксината Pfizer за лица на възраст под 30 години, поради нови данни за риска от възпаление на сърдечния мускул след поставяне на препарата на Moderna.

Поклокар каза, че половината словенци са ваксинирани с иРНК, а другата половина с векторни ваксини. Общо 49,5 % от населението на страната вече е ваксинирано.

На въпрос дали промяната в стратегията ще намали интереса към ваксинацията, министърът каза, че използването на по-безопасните иРНК ваксини ще повиши общественото доверие, а оттам и процента на ваксинираните.

Поклокар каза още, че е приета препоръката на експертите да се даде трета доза на хора с отслабен имунитет и на такива на възраст над 65 години, за които ще бъде използван най-вече препаратът на Pfizer.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес