Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словения разрешава ваксинирани със "Спутник V" и "Янсен" да не стоят под карантина при влизане в страната

15 април 2021, 07:35 часа • 1820 прочитания

Словенските власти решиха да разширят списъка с ваксини срещу коронавирус, ваксинираните с които са освободени от необходимостта да спазват 10-дневна карантина след влизане в страната. Те добавиха руската ваксина "Спутник V" и ваксината на американската компания Johnson & Johnson, се посочва в заключителния протокол от заседанието на кабинета на министрите на републиката, публикуван на официалния уебсайт, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Указът ще влезе в сила от момента на публикуването му в следващия брой на словенския правителствен вестник, който трябва да излезе в четвъртък (15 април). Словенската полиция ще приема сертификати за ваксинация на словенски и английски; ваксинацията трябва да е направена най-малко 21 дни преди пристигането в републиката. Ваксинираните с изброените препарати няма да бъдат обект на забрана за неналежащо пътуване между региони на страната.

По-рано словенските власти са разглеждали само сертификатите за ваксинация на ваксинирани с препаратите на BioNTech / Pfizer , Moderna и AstraZeneca като основа за освобождаване от карантина. Също така, хора, които са имали инфекция през последните шест месеца (при условие на подходящо потвърждение от лекар или медицинска лаборатория от ЕС и страните от Шенген) и притежатели на отрицателни PCR тестове от ЕС, Шенгенското споразумение, Великобритания и САЩ ще бъдат свободно допуснати в страната.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес