Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словения призова Косово и Сърбия да започнат преговори

17 януари 2023, 05:34 часа • 953 прочитания

Външният министър на Словения призова Сърбия и Косово да започнат преговори за нормализиране на отношенията възможно най-скоро, предаде Анадолската агенция.

Забележките на Таня Файон бяха направени на съвместна пресконференция с външния министър на Косово Доника Гервала-Шварц по време на посещение в столицата Прищина.

"Косово трябва да положи активни усилия за нормализиране на отношенията. Косово и Сърбия трябва да обсъдят представеното предложение на ЕС за пълно нормализиране на отношенията и да започнат преговори, за да не се стигне до ескалация на напрежението в северната част на Косово", заяви Файон.

Тя допълни, че Словения трябва да си сътрудничи с Косово в много области като енергийните ресурси, управлението на водите и отпадъците.

От своя страна Гервала-Шварц заяви, че Словения е един от водещите поддръжници на включването на балканските страни в Европейския съюз, пише БГНЕС.

"Нашият регион се намира на опасен етап. Трябва да се изправим пред тази нова реалност, защото ако не реагираме, положението ни може да стане още по-тежко", добави тя.

ОЩЕ:САЩ опитват да тушират напрежението в Западните Балкани

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес