Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словения получи 40 военни камиона от Германия

14 декември 2022, 22:47 часа • 1149 прочитания

„Rheinmetall“ предостави на Словения 40 военни камиона. Това се случи по искане на германското правителство в рамките на поредния многостранен обмен на оборудване, съобщиха от компанията, цитирана от БГНЕС.

В замяна на новите военни камиони словенските въоръжени сили предоставиха значителна военна помощ на Украйна преди няколко седмици. В допълнение към превозните средства Словения получава променливи товарни платформи, пет палетизирани модула за цистерни за вода, както и първоначален пакет услуги, включително обучение.

Проектът беше завършен със забележителни темпове. Обменът на оборудване се основава на декларация за намерение, направена няколко седмици по-рано на 21 септември 2022 г. от германския министър на отбраната Кристин Ламбрехт и словенския ѝ колега Марян Шарец.

Последва поръчка, направена в „Rheinmetall“ на 5 декември 2022 г. Преговорите между трите страни са протекли бързо и гладко. "Рингтауш" е процедура, разработена от германското правителство в подкрепа на военните усилия в Украйна в сътрудничество със съседните европейски държави и страните партньори от НАТО.

При нея страните от НАТО прехвърлят на Украйна тежко оборудване от съветската епоха, а в замяна получават излишни системи, произведени на Запад. „Rheinmetall“ вече участва в многостранния обмен на оборудване с въоръжените сили на Чешката република, Словакия и Гърция, като им доставя танкове и бойни машини на пехотата.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес