Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словения планира да ваксинира 90% от своите граждани до есента

03 август 2021, 10:57 часа • 1050 прочитания

Словенското правителство ускорява кампанията за ваксинация срещу COVID-19, така че имунизационните центрове да бъдат отворени за всички заинтересовани граждани от 8:00 до 22:00 часа. Целта на властите в Любляна е до есента да бъдат ваксинирани 90% от гражданите на страната, предава македонската електронна медия „24 Инфо“.

Епидемиолозите предупреждават, че ако не се ускори ваксинацията, есенната вълна с по-заразния „Делта“ щам може да се окаже по-тежка от миналогодишната. „Ако искаме да избегнем четвъртата вълна на епидемията и пренаселените болници, се препоръчва всеки над 40-годишна възраст да бъде ваксиниран възможно най-скоро, за да се предпази от по-сериозна форма на болестта“, допълва агенция Фокус.

Желателно е поне 90% от възрастното население да бъде ваксинирано, съобщи научният институт „Йозеф Стефан“, който дава епидемични прогнози за правителството и насърчава ваксинацията.

В Словения 46% от хората над 18 години и 60% от тези над 50 години са напълно ваксинирани.

През последните 24 часа в Словения са потвърдени 31 инфекции при 647 тествани, има 1 103 активни случая, а среднодневният брой инфекции на седмица е 87, съобщи правителството в Любляна.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес