Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словения може да има ново правителство в началото на юни

27 април 2022, 04:00 часа • 1875 прочитания

Роберт Голоб, ръководител на партията "Движение за свобода", която спечели парламентарните избори в Словения, заяви, че възнамерява да състави правителство в началото на юни. Партията "Движение Свобода" с 34,56% от гласовете спечели 41 от общо 90 места в словенския парламент, припомня БГНЕС.

"Много съм доволен от днешните разговори с президента, за което съм му благодарен. На този етап мога да кажа, че можем да съставим правителство дори по-бързо, отколкото очаквах. Първоначално очаквахме това да стане някъде в средата на юни, но очевидно може да стане и седмица по-рано", каза политикът след консултациите с президента Борут Пахор, цитиран от телевизия Словения.

Според данните, публикувани в понеделник от Държавната избирателна комисия на Словения, въз основа на преброени 99,98% от гласовете, партията "Движение за свобода" е спечелила 34,56% от гласовете на парламентарните избори на 24 април. На второ място се класира Словенската демократическа партия, оглавявана от бившия министър-председател Янез Янша (23,52%), а на трето - Нова Словения - християндемократи (6,85%). На четвърто място са социалдемократите (6,65%), а на пето - левицата (4,39%). Останалите партии не получиха необходимите 4% от гласовете, за да влязат в парламента.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес