Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словения изпраща над 450 хиляди евро за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

09 февруари 2023, 14:49 часа • 637 прочитания

Правителството на Словения взе решение чрез механизма на ЕС в областта на гражданската защита да изпрати на Турция хуманитарна помощ на стойност 451 400 евро.

Половината от средствата за хуманитарна помощ ще бъдат приети от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец в помощ на населението на Турция. Останалите средства ще бъдат изплатени от Словения в Задграничния фонд за Сирия в рамките на финансовия механизъм на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН.

Средствата за хуманитарна помощ след земетресенията в Турция и Сирия ще бъдат предоставени на населението от фискалния резерв на Словения, поясниха от Министерството на външните работи, цитирано от Анадолската агенция.

ОЩЕ: Най-тъпият въпрос: "А защо нищо не казахте, когато имаше земетресение еди си къде, еди си кога?" 

По-рано тази седмица Словения изпрати специалисти за оценка на състоянието и съгласуване.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в южния турски окръг Кахраманмараш са усетени в още девет окръга, като са засегнали най-малко 13 милиона души. Броят на хората, които загубиха живота си при земетресенията в Южна Турция, е нараснал до 14 014, а на ранените - до 63 794.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес