Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словения има ново правителство

02 юни 2022, 04:00 часа • 1606 прочитания

Словенският парламент одобри новото лявоцентристко правителство на премиера Роберт Голоб, предаде Ройтерс. 53 депутати от 90 подкрепиха правителството, в което влизат министри от Движението за свобода на Голоб, социалдемократите и левицата, които сформираха коалиция. Против гласуваха 28 депутати, предаде БГНЕС.

Голоб, бивш шеф на държавната енергийна компания, съобщи, че неговото правителство от 17 министри ще включва опитни политици и експерти, седем от които ще бъдат жени, най-големият брой в правителството досега. Приоритетите на новото правителство ще бъдат подобряване на системите за здравеопазване и социални грижи, деполитизиране на полицията, фокусиране върху чистата енергия и разширяване на свободата на медиите, наред с други неща, закани се премиерът.

Правителството включва бившия министър-председател Марян Шарец, който сега ще бъде министър на отбраната, и евродепутатката Таня Файон, която беше утвърдена за министър на външните работи. Голоб обяви намерението си да преразгледа споразумението за отбрана за над 340 милиона евро, сключено от предишния кабинет, ръководен от Янез Янша.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес