Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словакия призна руския режим за терористичен

16 февруари 2023, 16:56 часа • 1006 прочитания

Словашкият парламент призна руския режим за терористичен, а Русия за спонсор на тероризма. Съответното решение беше взето от Националния съвет на Словашката република в четвъртък, 16 февруари.

Националният съвет осъди руската агресия в Украйна и изрази подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Резолюцията на парламента осъжда атаките на Русия срещу цивилното население, цивилни съоръжения и ключова енергийна структура, съобщи Aktuality.

Със същия документ Националният съвет призна сегашния руски режим за терористичен, а Русия за държава, подкрепяща тероризма.

ОЩЕ: Какво се случва, когато ЕС те обяви за държава спонсор на тероризма?

Словашките парламентаристи осъдиха и преките и косвени заплахи на Русия да използва ядрено оръжие. Те подчертават, че не признават резултатите от референдумите в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области на Украйна, считайки, че тези територии остават част от Украйна.

Парламентът подкрепя усилията за създаване на специален трибунал за наказателно преследване на военните престъпления.

С резолюцията се осъжда и хибридната война, водена от Русия, включително на територията на Словакия, и призовава правоприлагащите органи, разузнавателните агенции и други компетентни органи да не подценяват заплахата, а да предприемат ефективни мерки срещу нея, за да поддържат сигурността и демокрацията в Словакия.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес