Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция, отново

29 ноември 2019, 10:02 часа • 2119 прочитания

Парламентът на Словакия отхвърли Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие за втори път и призова правителството на страната да попречи на ЕС да я ратифицира.

93 словашки депутати гласуваха в полза на резолюцията, 29 - "против", а 13 - "въздържал се".

Депутатите дори приеха резолюция, която призовава правителството да "попречи" на ЕС да приеме задълженията си, произхождащи от Истанбулската конвенция.

Представена от Съвета на Европа за ратификация през 2011 г., конвенцията е одобрена от повечето страни членки на ЕС. На 28 ноември евродепутатите с безпрецедентно мнозинство гласуваха резолюция, която няма задължителен характер, с която призоваха седемте държави, които все още не са ратифицирали документа, да го направят. Това са България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство. Сред вносителите е и българският евродепутат Илхан Кючюк. Евродепутатите на ДПС са гласували "за" резолюцията, оказа се обаче, че вотът на българските евродепутати разкри изненади. Какви са те можете да видите в ТОЗИ МАТЕРИАЛ.

Спорна конституционна поправка от 2014 г. определя брака в Словакия като съюз между мъж и жена.

Словашкият парламент отхвърли Истанбулската конвенция за първи път през март, като се аргументира с това, че е в противоречие с конституционното определение на страната за брак като хетеросексуален съюз.

Дебатът в България отново се плъзна по ръба на истината. Подобен аргумент прокламират и евродепутати от България, както и "Обедините патриоти", част от управляващото мнозинство у нас.

В същото време от Българският фонд за жените подчертават, че Истанбулската конвенция е единственият документ, който предлага цялостен подход за превенция и справяне с насилието над жени и домашното насилие. Целите на конвенцията са ясно записани в Глава 1, Чл. 1. Най-общо, те са премахване на насилието и дискриминацията над жените и момичетата и създаване на цялостна рамка, политики и мерки за подкрепа на жертвите. Никъде в целите на Конвенцията не се споменава “трети пол” (каквото и да разбират под него противниците на Конвенцията), нито “въвеждане на гей бракове”, уточняват още от организацията.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес