Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словакия няма да се отказва от съдебния иск срещу бежанските квоти

10 юли 2016, 18:18 часа • 1128 прочитания

Словакия, която от 1 юли е ротационен председател на ЕС, не възнамерява да оттегли от Европейския съд иска си срещу решението на Евросъюза за задължителни квоти при разпределение на бежанците между държавите-членки. Това обяви премиерът Роберт Фицо по братиславската телевизия ТАЗ, предаде БГНЕС.

Няма причина искът да бъде изтеглен. Докато по този въпрос се упражнява натиск и заплаха за въвеждане на квоти, искът е ефективен инструмент за нашата защита. А впрочем бежанците не искат да остават в Словакия, заяви Фицо.

Словашкият премиер се изказа за активно популяризиране сред гражданите на страните от Евросъюза на преимуществата, които са получили от членството в организацията. Според него недостатъчната позитивна информация е една от главните причини за решението на британските граждани да излязат от общността.

Трябва да сме по-суверенни по въпросите на сигурността. Евросъюзът трябва да е по-самостоятелен и независим в становищата си. Днес главно САЩ, Русия и Китай определят какво ще става в света и какво не. Европа като че ли няма влияни, смята Фицо.

Гражданите на Евросъюза, посочи словашкият премиер, искат да виждат повече действие, да изпитват по-голямо доверие. Ако ние не предложим на обществото нещо ново, то ще стане флегматично и безразлично. Ако положението не се промени, отново ще станем свидетели на онова, което се случи във Великобритания, смята той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес