Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След натиск на ЕК: Словения възобновява финансирането за STA

08 ноември 2021, 19:32 часа • 2025 прочитания

След натиск от Европейския съюз Словения се съгласи днес да възстанови финансирането на единствената новинарска агенция в страната - STA, спряна от декември, след като консервативното правителство разкритикува репортажите му.

Европейската комисия поиска от Словения да възобнови плащанията, като заяви, че замразяването представлява "голям риск за свободата на медиите и медийния плурализъм в Словения, а следователно и в ЕС".

В момента страната е ротационен председател на ЕС.

Ръководителят на правителствената информационна служба Урош Урбания и новоназначеният директор на STA Игор Кадунц обявиха, че са подписали договор, според който държавата ще изплати тази година над два милиона евро.

„Постигнахме споразумение, което ще ни предостави нормално финансиране до края на годината... и ще даде време за решаване на висящите въпроси за следващата година“, каза Кадунц на съвместна пресконференция с Урбания.

Правителството спря финансирането на STA, след като министър-председателят Янез Янша разкритикува репортажите й за кризата от коронавируса като „падение“ и призова за уволнението на бившия й директор Боян Веселинович.

Администрацията на Янша продължи да протака, дори след като Върховният съд нареди на правителството да възобнови финансирането.

Веселинович подаде оставка през септември, като предупреди, че "в основата на спора със STA винаги е била позицията на правителството относно независимостта на медиите и опитът му да подчини агенцията".

Служителите на STA приветстваха споразумението, но предупредиха, че някои от спорните точки, на които Веселинович се е противопоставял, остават нерешени.

„Някои решения (в новия договор) остават спорни, тъй като биха могли косвено да повлияят на редакционната автономия на STA и да влошат финансовото ѝ състояние“, се казва в изявлението им.

Липсата на средства заплашваше да спре работата на основаната през 1991 г. STA, както и изплащането на заплатите на стотици служители.

От началото на годината около 15 журналисти и служители напуснаха агенцията.

Миналата пролет Асоциацията на словенските журналисти (DNS) организира дарителска кампания, която събра над 270 000 евро, за да помогне на агенцията да оцелее.

Под натиск от ЕС правителството заяви през януари, че е възобновило плащанията към STA, но се оказа, че покрива само плащанията, удържани през 2020 г.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес