Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След най-голямата руска ракетна атака в Украйна: Полша е на нокти заради нарушение на въздушното ѝ пространство*

29 декември 2023, 14:08 часа • 3422 прочитания

Полският президент Анджей Дуда свика спешна среща с полското министерство на отбраната и началника на полския генщаб. Причината – по-рано днес (29 декември) неидентифициран летящ обект наруши полското въздушно пространство.

Съобщение за срещата беше публикувано в Twitter:

За какво става въпрос?

Полша официално съобщи, че по-рано днес неидентифициран въздушен обект е навлязъл във въздушното ѝ пространство откъм границата с Украйна. От момента на пресичане на границата до изчезването на сигнала обектът е бил наблюдаван от радарите на системата за ПВО на Полша.

Не е ясно какъв е обектът – дали става въпрос за самолет, дрон или ракета. * В крайна сметка обаче генерал Веслав Кукула, командващ полския генщаб, официално обяви, че става въпрос за ракета.

Самолети на НАТО са били вдигани във въздуха над 300 пъти през 2023 г., за да отговорят на появата на руски военни самолети, според официално изявление на Алианса. В изявлението се посочва, че "нарушенията на въздушното пространство на НАТО от руски военни самолети са редки и обикновено са краткотрайни". Повечето прехващания на руски самолети от изтребители на НАТО се извършват над Балтийско море, според изявлението на Алианса.

Припомняме, че миналата година в Полша падна ракета и уби двама души – в Пшеводов. Тогава това стана при руска ракетна атака срещу Украйна – точно както сега: Ужасът в Украйна след унищожителната руска ракетна атака (ВИДЕО и СНИМКИ)*

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес