Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След международно журналистическо разследване: И на Азербайджан Сорос им е виновен

06 септември 2017, 13:00 часа • 10578 прочитания

Нито президентът на Азербайджан, нито неговото семейство е свързано с обвиненията в публикацията, която носи провокационен характер. Това гласи съобщение на пресслужбата на държавния глава на страната Илхам Алиев, изпратено специално до Actualno.com, по повод разследването на журналисти от няколко държави, обединени от Център за разследване на организираната престъпност и корупцията, според което управляващият елит в Азербайджан е създал таен фонд за "тъмни дипломатически сделки" на стойност близо 3 милиарда евро.

От Баку определиха журналистическото разследване "Азербайджанска пералня" като "хайверна дипломация" и провокация, финансирана с парите на финансиста Джордж Сорос.

"Мръсните действия на Джордж Сорос трябва да бъдат сериозно разследвани", заявяват от прeсслужбата на азербайджанския президент. Според съобщението Сорос действа в съучастие с "арменското лоби".

"Знаем, че Джордж Сорос и неговите поддръжници, които имат международна репутация на измамници, фалшификатори и лъжци, които действат срещу Азербайджан и неговото ръководство, са тези, които стоят зад тази кампания", пише още в съобщението.

Публикуваме пълното съобщение, преведено от Actualno.com, без редакторска намеса:

"Заявяваме, че нито президентът на Република Азербайджан, нито членовете на неговото семейство имат нещо общо с обвиненията, отправени в тези статии. Усилията за въвличане на президента и семейството му в този въпрос са напълно неоснователни, предубедени и провокативни.

Знаем, че Джордж Сорос и неговите поддръжници, които имат международна репутация на измамници, фалшификатори и лъжци, които действат срещу Азербайджан и неговото ръководство, са тези които стоят зад тази кампания. Мръсните действия на Джордж Сорос трябва да бъдат сериозно разследвани. Арменското лоби, което работи заедно с него, извършва мръсна кампания срещу президента на Азербайджан и семейството му. Но въпреки усилията им, тази кампания все още не е довела до реални резултати. Фактът, че един от съавторите на статията, публикувана от вестник The Guardian, е арменката Дина Нагапетян още веднъж показва, че тези мръсни обвинения са още едно отвратително действие на световния арменцизъм.

Бързото развитие, независимата вътрешна и външна политика на Република Азербайджан, която е демократична държава, сериозно засягат някои заинтересовани кръгове, особено Армения и арменското лоби. Доклади, съдържащи предубедени твърдения и субективни възгледи на непрозрачни организации като OCCRP (Център за разследване на организираната престъпност и корупцията) например, създадени да обслужват известните цели, се подготвят по заповед на анти-азербайджански центрове и мрежи и след това се разпространяват в световните медии. Основната цел на тази кампания е да разруши добрия имидж на Азербайджан и да създаде отрицателно впечатление за страната в международен мащаб.

Кампанията е насочена и към известни личности - обществени и политически фигури, официални лица, експерти, които имат приятелско отношение към Азербайджан и правят положителни коментари за развитието на страната, обществения и политическия живот, икономическите постижения и всява съмнения относно дейността на тези лица.

Разследванията разкриват, че един от основните автори на доклада, изготвен от OCCRP, е арменски гражданин. В същото време един от съавторите на статията, публикувана от The Guardian, е Дина Нагапетян, арменски гражданин. Арменското лоби и представителите на анти-азербайджанските мрежи и медии, които са повлияни от арменското лоби, допринасят за широкото разпространение на този материал в световните медии".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес