Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След масираната руска атака: Балтийските страни зоват за повече ПВО за Украйна

02 януари 2024, 17:55 часа • 5018 прочитания

Президентът на Литва Гитанас Науседа и латвийският му колега Едгарс Ринкевич призоваха за повече системи за противовъздушна отбрана за Украйна след мащабната ракетна атака на Русия срещу страната на 2 януари.

Още: Лондон изпраща 200 ракети за противовъздушната отбрана на Киев

Науседа написа в Twitter, че "украинците правят чудеса с противовъздушната отбрана, която Западът им е осигурил, но се нуждаят от повече".

Ринкевич добави, че "украинската противовъздушна отбрана работи добре, но Украйна трябва да получи повече помощ". "Новогодишните празненства свършиха и Западът трябва да стане сериозен и да действа сега", написа латвийският президент в Twitter.

Още: Ужас в Киев: ВИДЕО на свалена руска ракета, ВИДЕА на щети и поражения

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба също поиска от западните съюзници 5 компонента, за да се избегнат такива поражения в бъдеще, включително повече системи за ПВО.

Мощното нападение на Русия

В ранните часове на 2 януари Русия предприе мащабна ракетна атака срещу Украйна, насочена главно към Киев, околностите на столицата и Харков.

По данни на Държавната служба за извънредни ситуации към 17:00 ч. - при нападението са загинали най-малко петима души и са ранени 127, включително деца. Има щети по критична инфраструктура и промишлени, граждански и военни обекти.

Още: Американец начело в руския цинизъм след цивилните жертви при поредния удар (ВИДЕА)

По-рано през деня украинските военновъздушни сили съобщиха, че над Украйна са свалени общо 72 руски ракети, включително 59 крилати ракети Х-101/555/55, три крилати ракети "Калибър" и всичките 10 балистични ракети с въздушно базиране Х-47M2 "Кинжал", изстреляни от Русия. Атаката с ракетите бе предшествана от изстреляни 35 дрона клас "Шахед", които бяха свалени, но са натоварили сериозно украинската ПВО. Изстреляни са общо 99 ракети от различни типове - няма нито една свалена от типа "Искандер-М/C-300/C-400.

Още: Външният министър на Литва за Путин: Запада може да дочака ефекта Пърл Харбър

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес