Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След като Путин пита къде е, генерал Залужни пусна ВИДЕО от фронта

20 юни 2023, 09:59 часа • 9031 прочитания

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни публикува видео от първото си посещение на фронтовите позиции на украинските войски.

"Въпреки яростната съпротива на окупаторите, нашите войници правят всичко възможно, за да освободят украинската територия. Операцията продължава по план", се казва в публикацията на ген. Залужни във Facebook с препратка към контраофанзивата.

Командирът заяви, че се е срещнал с войници, изпълняващи "най-трудните задачи в районите на най-ожесточените сражения". Във видеото се вижда табела, на която е изписана датата 17 юни 2023 г.

Дългоочакваната контраофанзива на Украйна е в ход в Запорожка и Донецка област. До момента е потвърдено, че осем населени места са освободени от украинските сили. Според Залужни Русия е създала система от укрепления с плътно миниране на терена и е подготвила "голям брой" резерви, за да попречи на украинските сили да напредват по-нататък.

Публикацията на ген. Залужни идва ден след като руският диктатор Владимир Путин заяви, че най-високопоставеният украински командир може да е в чужбина - без обаче да предостави никакви доказателства.

Когато на 16 юни диктаторът се срещна с военните кореспонденти, един от тях попита Путин къде е Залужни. При споменаването на името му издирваният от съда в Хага президент на Руската федерация започна да заеква: Ъ-ъ-ъ, къде е?: Путин започна да заеква след като го попитаха къде е генерал Залужни (ВИДЕО)

Руските държавни медии и други пропагандни канали многократно са споделяли необосновани твърдения за наранявания или изчезване на Залужни. През май контролираните от Кремъл медии твърдяха, че украинският генерал бил прострелян в главата и вече не можел да изпълнява задълженията си. В края на май Русия го обяви за издирване.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес