Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След като потренира с украинските бойци, Борис Джонсън ще посети прощално Украйна преди оставката си, според медии

25 юли 2022, 10:12 часа • 2826 прочитания

Отиващият си британски премиер Борис Джонсън планира да посети Украйна, преди окончателно да се оттегли от поста министър-председател. Това съобщиха британски медии в неделя, сред които The Telegraph.

"Той [Джонсън] се чувства отговорен, защото беше най-големият поддръжник [на украинския президент Володимир Зеленски]. Не може просто да си тръгне, без да се увери, че светът го подкрепя. Джонсън се надява да се срещне отново със Зеленски, преди да напусне премиерското кресло", цитиран е да казва източник, близък до правителството.

Миналата седмица Джонсън посети украински бойци, които се обучават в Северен Йоркшир като лично оцени някои видове оръжия и изрази увереност в победата на Украйна. Видеоклипът, в който британският премиер в оставка, взема оръжие в ръка бе публикуван в YouTube канала на "Даунинг стрийт".

През юни Джонсън обяви още един пакет военна помощ за Украйна на стойност 1 млрд. паунда (1,2 млрд. долара). На 21 юли стана ясно, че Обединеното кралство планира да изпрати в Украйна през следващите седмици десетки артилерийски установки, 1600 противотанкови оръжия, 50 000 боеприпаса, радари за борба с батареите и стотици безпилотни летателни апарати. Така от края на февруари досега общата военна помощ на Лондон за Киев е достигнала 2,3 млрд. паунда (2,7 млрд. долара), информира ТАСС.

ОЩЕ: Зеленски разобличи руски фейк за "престоя си в реанимация"

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес