Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След като минираха АЕЦ Запорожие, руснаците се изтеглят оттам: Последни данни

30 юни 2023, 10:19 часа • 12231 прочитания

Руските окупанти постепенно намаляват контингента си на територията на АЕЦ "Запорожие" като това се случва на фона на информацията за минирането на района от тях и надвисналата заплаха да взривят съоръжението. Това се съобщава в телеграм канала на Главното разузнавателно управление на Украйна.

"Според последните данни окупационният контингент постепенно напуска територията на Запорожката атомна електроцентрала. Трима служители на "Росатом", които ръководеха действията на руснаците там, бяха сред първите, които напуснаха електроцентралата. Украинските служители, които подписаха договор с "Росатом", също са посъветвани да се евакуират."

"Според получените инструкции те трябва да напуснат АЕЦ до 5 юли. Препоръките са да се насочат към територията на Крим", се казва още в съобщението.

От прилежащия град Енергодар до атомната електроцентрала руските военни също постепенно се изтеглят, сочат данните.

ОЩЕ: Зеленски със спешно видеообръщение: Русия готви терористична атака в АЕЦ Запорожие (ВИДЕО)

Персоналът, останал на станцията, е инструктиран "да обвинява Украйна в случай на извънредни ситуации".

Припомняме, че тази сутрин популярният военен руски телеграм канал "Рибар" също информира, че "ситуацията около АЕЦ "Запорожие" се влошава". Там обаче твърдят, че не е изключен пробив на украинските сили на левия бряг за завземане на централата, както и масирани украински удари по хранилището за ядрени отпадъци".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес