Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След атаките срещу картини: Националната галерия в Лондон забрани течностите

18 октомври 2024, 11:45 часа • 438 прочитания

Националната галерия обяви редица засилени мерки за сигурност, след като демонстранти атакуваха картини, включително „Слънчогледи“ на Винсент ван Гог, „Сенокос“ на Джон Констабъл и „Венера от Рокеби“ на Диего Веласкес.

Какво се забранява?

От сутринта на 18 октомври ще има забрана за внасяне на всякакви течности в Лондонската галерия освен бебешко мляко, изцедено мляко или лекарства по лекарско предписание, съобщи „Гардиън“.

Всички врати към галерията ще имат преходни метални детектори, чанти и раници ще бъдат инспектирани, а посетителите са помолени да носят възможно най-малко неща и без големи чанти.

ОЩЕ: "Начало на гражданска съпротива": Заляха със супа картината на "Мона Лиза" в Лувъра (СНИМКИ и ВИДЕО)

„След неотдавнашните инциденти в галерията, сега е необходимо да въведем засилени мерки за сигурност, за да гарантираме сигурността на всички тези, които посещават, служителите в Националната галерия и колекцията от картини на нацията. Свободният достъп до Националната галерия позволява на всички да бъдат вдъхновени от най-великите постижения на човечеството. Колекцията, която съхраняваме е незаменима и с всяка атака бяхме принудени да обмислим слагането на повече бариери между хората и техните произведения на изкуството, за да запазим техните крехки предмети за бъдещите поколения. За жалост, вече достигнахме до точка, където бяхме принудени да действаме, за да защитим нашите посетители, служители и колекция“, се казва в изявление на галерията.

Галерията каза, че съжалява, че посетителите „няма да получат посрещането, което много бихме искали да им окажем, но се надяваме, че те ще разберат защо се налага да направим това“.

ОЩЕ: Картини на Ван Гог и Моне са пострадали при пожара в една от най-известните лондонски галерии

Атаките

От юли 2022 г. Националната галерия е била изправена пред пет отделни атаки срещу някои от най-почитаните ѝ картини. Две от тях се случиха в последните две седмици. Активисти от „Just Stop Oil“ заляха с доматена супа две картини на Ван Гог. Инцидентът се случи два часа, след като членове на групата бяха вкарани в затвора за това, че са повредили златната рамка на една от картините на художника „Слънчогледи“.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес