Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скопски медии: Българският паспорт е инструмент на асимилаторската политика

20 август 2024, 18:52 часа • 10435 прочитания

"Официална София продължава традицията на асимилаторска политика в региона и особено спрямо македонците, която през последното десетилетие до голяма степен става чрез издаването на български паспорт."

Това се казва в поредния антибългарски пропаганден материал в македонистката преса, публикуван от изданието "Нова Македония" - създадено през 1945 г. от югославските комунисти, предаде БГНЕС.

Порталът твърди, че тази българска политика е започнала с членството на България в ЕС от 2007 г. и се простира не само в Северна Македония, но в целия регион на Западните Балкани.

Още: По заръка на Мицкоски: Сръбски полицаи патрулират в Охрид

"България все повече се цели в страни от региона с оферти за гражданство, като Албания и Косово, поставяйки привилегията на паспорта си да се третира като документ за пътуване в ЕС, в съответствие със своите стари стратегии на национален и териториален експанзионизъм", пише "Нова Македония" и добавя:

"Дългогодишната подмолна политика за издаване на български паспорти на македонски граждани доведе до преговорна рамка на ЕС за Македония, с която страната бива изнудвана. За отваряне на преговорните глави се изискват конституционни промени с вписването на българско малцинство."

Още: Напират към ЕС: Скопие ще иска да променим условията за преговорите

Нова Македония открито лъже, че София "принуждава притежателите на български паспорт да декларират българския си произход и заплашва да разкрие имената на тези от тях, които са част от македонската политика".

БГНЕС припомня, че българско гражданство се получава на базата на удостоверение за български произход. Всеки кандидат трябва да подпише декларация, че има българско национално самосъзнание.

Редица членове на бивши и настоящи управляващи партии, включително ВМРО-ДПМНЕ, или на Министерски съвет на Северна Македония са български граждани. Такава информация беше разпространена за семейството на бившия премиер Димитър Ковачевски, за роднини на самия настоящ премиер Християн Мицкоски, както и за кметицата на Скопие Данела Арсовска, също кандидатура на ВМРО-ДПМНЕ. Редица известни македонски журналисти също имат българско гражданство.

Последният подобен случай беше с министъра на енергетиката Весна Яневска, която беше уличена в укриване на българското си гражданство.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес