Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандалът с Ева Кайли не е изненада: ЕП толерира култура на безнаказаност от години

15 декември 2022, 07:30 часа • 3881 прочитания

Европейският съюз прекара последните няколко дни, разтърсен от един от най-лошите скандали, връхлитали Брюксел от десетилетия. Белгийската полиция съобщи в края на миналата седмица, че е извършила акции и е арестувала четирима души във връзка с продължаващо разследване за корупция за предполагаеми плащания и подаръци от Катар на членове на Европейския парламент и техния персонал. 

Разследването е насочено към предполагаеми действия на „корупция“ и „пране на пари“ от организирана група, целяща да „повлияе върху икономическите и политическите решения на Европейския парламент“ чрез пари и подаръци, съобщава белгийската обществена телевизия и филиалът на CNN RTBF, цитирайки прокуратурата. 

Най-известна от арестуваните е гръцкият евродепутат Ева Кайли, която по време на ареста си беше един от 14-те вицепрезиденти на парламента – роля, от която впоследствие беше лишена. И Катар, и Кайли отрекоха да са извършили нещо неправомерно. Самата тя не се яви на насроченото изслушване в сряда и беше задържана под стража, докато не се яви пред съда на 22 декември, съобщи федералната прокуратура на Белгия в сряда.

Мецола за Ева Кайли: Корумпираните ще получат цялата тежест на закона (ВИДЕО)

Федералните прокурори потвърдиха, че е проведено „мащабно разследване“ на предполагаемата престъпна дейност, корупция и дейности за пране на пари в Европейския парламент в сряда. Кайли и други трима души бяха арестувани в петък заради продължаващо разследване за корупция във връзка с предполагаеми плащания и подаръци от Катар на членовете и персонала на парламента, водено от Белгийската федерална прокуратура.

Кайли, която говори в защита на Катар в Европейския парламент, пътува до страната малко преди началото на Световното първенство по футбол. В отговор на критиките към Доха относно обвиненията в нарушения на човешките права и отношението му към работниците мигранти, Кайли каза на евродепутатите на 21 ноември: „Днес Световното първенство по футбол в Катар е действително доказателство за това как спортната дипломация може да доведе до историческа трансформация на страна, чиито реформи вдъхновиха арабския свят... Катар е лидер в трудовите права“.  

Белгийската федерална полиция публикува в сряда в официалния си акаунт в Туитър изображение на това, което според тях е част от парите, иззети като част от разследването. „Като част от дело на Федералната прокуратура за подозрения за корупция от хора, активни в Европейския парламент, Федералната съдебна полиция конфискува близо 1,5 милиона евро по време на обиски, извършени в региона на Брюксел“, каза федералната полиция на Белгия в туит.

Въпреки че този скандал разтърси Брюксел, обвиненията не са голяма изненада за онези, които познават европейските институции, особено парламента. „Парламентът толерира култура на безнаказаност от години“, казва Николас Айоса, заместник-директор на Transparency International EU, организация за борба с корупцията. „На практика няма надзор или последствия за начина, по който членовете на ЕП изразходват надбавките си, и сме свидетели на злоупотреба с тези средства толкова много пъти“, казва той.

Айоса вярва, че институционалната корупция е само малка част от това, което би направило един евродепутат привлекателна цел за тези, които искат да влияят на европейската политика. „Парламентът колективно има голяма власт върху посоката на политиката, която осигурява достъп до огромен пазар от над 400 милиона граждани. Самите евродепутати обаче често имат много нисък профил извън балона в Брюксел, което вероятно помага да се избегне контрол, пише в анализ по случая CNN.

Дебелашкият опит на Катар да си купи уважение

Не само в политиката членовете на ЕП могат да използват позицията си, за да упражняват власт. Бил Нютън Дън, бивш британски евродепутат, обяснява, че „когато Европейският парламент публикува резолюция по важен въпрос, международните медии много често я възприемат като гласа на Европа. Като цяло, гласовете на евродепутата наистина имат тежест.“

Всъщност намесата на Кайли от 21 ноември в подкрепа на Катар дойде по време на дебата за резолюция относно човешките права в Катар преди Световното първенство. В крайна сметка решението беше прието три дни по-късно. Каталин Чех, действащ унгарски евродепутат, който договори формулировката на резолюцията, каза пред CNN, че публикуването ѝ е било особено трудно, тъй като евродепутатите от двете основни групи в парламента се противопоставят на това тя да бъде твърде сурова към Катар. „В ретроспекция, знаейки какво знаем сега, е много тревожно, че моите колеги отблъскваха толкова силно тази резолюция. Смущаващо е, че влиянието на автократи от трета страна може да е проникнало в нашите преговори", казва тя.

Вероятно ще мине известно време, преди да разберем какво точно се е случило и дали правилата за лобиране са били нарушени. Ако трябва да се направят реформи, процесът без съмнение ще бъде болезнен и труден. Въпреки това активистите, които от години настояват за антикорупционни реформи, смятат, че този скандал избухна в точния момент, за да получи максимален отзвук. Нещо, което толкова често остава далече от затворената система на брюкселската политика.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес