Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандали и оставки: Френските депутати гласуваха сурови мерки срещу мигрантите

21 декември 2023, 06:20 часа • 2072 прочитания

Френският парламент прие закон, който затяга имиграционната политика на Франция. Измененият законопроект беше подкрепен както от центристката партия „Ренесанс“ на президента Еманюел Макрон, така и от крайнодесния Национален сбор (RN) на Марин Льо Пен.

Гласуването раздели партията на Макрон и министърът на здравеопазването Орелиен Русо подаде оставка в знак на протест. Лидерите на една трета от френските региони заявиха, че няма да се съобразят с определени мерки в закона.

Предишен проект беше отхвърлен от парламента миналата седмица, когато Националното събрание, както и левицата гласуваха против. В отговор правителството преработи законопроекта, като направи някои от разпоредбите му по-строги.

Новото законодателство затруднява мигрантите да доведат членове на семейството си във Франция и забавя достъпа им до социални помощи. Той също така забранява задържането на непълнолетни в центрове за задържане.

Противоречива разпоредба дискриминира граждани и мигранти, дори и живеещите законно в страната, при определяне на условията за получаване на помощи.

По-строгият вариант се хареса на десните партии, които го подкрепиха в понеделник. Г-жа Льо Пен приветства промените в законопроекта, като го нарече "идеологическа победа" за крайната десница. "Това е нашият законопроект", каза Ерик Сиоти, лидер на дясната Републиканска партия. Той го нарече "твърд и смел".

Но левите казаха, че г-н Макрон дава възможност на крайната десница. „Историята ще запомни онези, които предадоха убежденията си“, каза лидерът на социалистическата партия Оливие Форе.

32 от 101 департамента на Франция, включително Париж, заявиха, че ще откажат да прилагат разпоредбите на закона за обезщетенията за неграждани.

Гласуването във Франция дойде часове преди споразумението на ЕС за реформиране на системата за убежище в 27-те държави-членки на блока. Новият пакт, договорен от правителствата на ЕС и членовете на Европейския парламент, включва създаване на гранични центрове за задържане и позволява по-бързото депортиране на отхвърлени търсещи убежище.

Приветствана като забележително споразумение от председателя на парламента Роберта Мецола, новата система позволява на търсещите убежище да бъдат преместени от южните държави-членки, които имат най-голям брой пристигащи, в други страни. Тя все още трябва да бъде официално одобрена от парламента и държавите-членки.

Новото френско законодателство разкри разделенията в управляващия съюз.

27 депутати гласуваха против, докато 32 се въздържаха - почти една четвърт от депутатите, подкрепящи Макрон. Министърът на здравеопазването Орелиен Русо, който беше член на комунистическата партия в младостта си, се оттегли в знак на протест срещу закона за имиграцията. „Някои мерки в законопроекта ме карат да се чувствам много неудобно“, каза Яел Браун-Пивет, председател на долната камара на парламента и член на партията на Макрон.

Законопроектът щеше да бъде приет, ако партията на г-жа Льо Пен се беше въздържала, но не и ако беше гласувала против. Правителството посочи своето мнозинство, за да аргументира, че то не зависи от гласовете на Националното събрание. Говорейки след гласуването, премиерът (Eлизабет Борн – ред.) прие, че някои мерки в закона може да не са конституционни. „Ще поискаме от Конституционния съвет“, каза тя пред френското радио, имайки предвид висш съд, който поддържа принципите на конституцията. Правозащитни групи заклеймиха новата реформа като най-регресивния имиграционен закон от десетилетия. Партията на г-н Макрон загуби мнозинството си в парламента на изборите през юни 2022 г. Оттогава правителството често се оказва неспособно да спечели гласове в парламента, предава БГНЕС.

ОЩЕ: Облекчение за страните с най-много пристигащи мигранти: ЕС с важно споразумение

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес