Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирийската опозиция е прекратила участието си в мирните преговори

18 април 2016, 21:35 часа • 1439 прочитания

Сирийската опозиция е преустановила „официалното“ си участие в мирните преговори в Женева, предаде AFP.

„Научих за намерението на опозицията да прекрати официалното си участие в преговорите в сградата на ООН, за да изрази недоволството и тревогата си от влошаването на хуманитарната ситуация и от сраженията“ в Сирия, посочил е пратеникът на ООН за сирийската криза Стефан де Мистура.

„Те все пак изразиха намерение да останат в Женева и да участват по моя молба в техническите преговори“ в хотела им, добавил е Де Мистура.

Междувременно президентите на Русия и САЩ обсъдиха днес по телефона положението в Сирия, потвърждавайки заинтересоваността си от спазване на примирието.

„Путин наблегна върху необходимостта от по-бързото дистанциране на „умерената“ опозиция от групировката „Ислямска държава“ и „Джабхат ан-Нусра“, а също от затваряне на границата на Турция със Сирия, през която продължават да влизат хора и въоръжения за екстремистите. Договорено бе да се засилва координацията на усилията на двете държави по сирийското направление, включително по линия на спецслужбите и министерствата на отбраната. С тази цел ще бъдат отработени допълнителни мерки за оперативно реагиране спрямо нарушенията на примирието“, казва се в съобщението на Кремъл.

Президентите подчертаха значимостта на провежданите в Женева под егидата на ООН междусирийски преговори за намиране на пътища по политическото регулиране на конфликта.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес