Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирени за въздушна тревога преди срещата ЕС-Украйна в Киев

03 февруари 2023, 13:11 часа • 1823 прочитания

Сирени за тревога от въздушно нападение се чуха в Киев преди началото на срещата на върха ЕС-Украйна на 3 февруари. Това се случва в присъствието на евролидерите, сред които са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, шефът на Европейския съвет Шарл Мишел и топ дипломатът на блока Жозеп Борел.

Мишел пристигна в украинската столица днес и обеща подкрепа за нападнатата от Русия страна „на всяка стъпка“ от пътя ѝ към членство в Европейския съюз.

Украинският президент Володимир Зеленски твърди, че страната му "заслужава" да започнат преговори за присъединяването ѝ към блока, защото това би мотивирало и сънародниците му, които продължават да понасят агресивната война на Русия.

Само че присъединяването отнема години, ако не и десетилетия. Миналата година Украйна получи статут на кандидат за членство в ЕС.

Преди срещата на върха вече са обсъждани по-нататъшни руски санкции, финансова и военна подкрепа за Киев, както и ремонт на повредената украинска инфраструктура.

Но това, което Зеленски иска най-много, е членство в блока. От години Украйна има политическо желание да се присъедини към ЕС. Това би донесло икономически ползи, но и би позволило на страната да се ориентира към Запада и да се отдалечи от лапите на Москва, пише BBC.

ОЩЕ: Европарламентът поиска санкции срещу "Лукойл"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес