Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силвио Берлускони навършва 85 години

29 септември 2021, 09:35 часа • 2634 прочитания

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони навършва 85 години днес. Вероятно Берлускони ще прекара този ден с голямото си семейство (има пет деца и десетина внуци), както и с най -близките си сътрудници. Берлускони, известен със своята щедрост и гостоприемство, без съмнение, ще организира отличен празник, съобщават италианските медии.

Силвио Берлускони е роден на 29 септември 1936 г. в Милано. Определението „човек, който се е самосъздал” му подхожда идеално. След повече от 20 години успешна предприемаческа дейност в строителния бизнес и телекомуникациите, вече милионер, Берлускони се насочва към политиката и стана премиер за първи път през 1994 г.

Първият му опит да се реализира като политик не е особено успешен – той не успява да остане на власт дълго. След изборите през 2001 г. Берлускони стана единственият глава на правителство в следвоенната републиканска история на Италия, който запази поста си за целия петгодишен срок. Той стана премиер за трети път през 2008 г.

Като цяло „ерата на Берлускони“ обозначава 20 години от италианската политика, която той напълно промени, включително чрез нови комуникационни инструменти. Берлускони винаги е бил пламенен противник на комунизма и привърженик на либералния капиталистически модел.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес