Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силен глас от ЕС - в подкрепа на разследване срещу Русия за политика на дезинформация

30 юли 2018, 08:08 часа • 1842 прочитания

Европейският съюз е длъжен да започне разследване на кампанията за дезинформация, която води Русия, смята лидерът на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстад. Освен, че Верхофстад е председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в ЕП, той представлява Европейския парламент на преговорите за Brexit, припомня БГНЕС.

"На Европа и трябва неин (специален прокурор) Мълър, който да разследва руската кампания по дезинформация и други нападения срещу нашата демокрация. През септември аз ще подтикна Европарламента да предприеме мерки за прочистване на нашите интернет и социални мрежи. Дойде време да отвърнем на удара!", написа в Twitter Верхофстад, който е и бивш премиер на Белгия.

Робърт Мълър е американският прокурор, натоварен с разследването на предполагаемата руска намеса в изборите за президент на САЩ през 2016 година.

По-рано министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заяви, че САЩ и Европа "нямат какво друго да правят, освен да обвиняват Русия и руските медии в намеса". Според първия дипломат на Русия "сензационната истерия" има за цел да "отвлече вниманието на избирателите от неспособността да бъдат решени вътрешните проблеми".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес