Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сиярто: Унгария е поддръжник на пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген

28 октомври 2024, 19:02 часа • 507 прочитания

„Унгария е сред поддръжниците на европейската подкрепа за пълноценното присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство възможно най-скоро“. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто пред комисия на парламента, предаде „Аджерпрес“.

„Присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство във възможно най-кратък срок е в национален интерес на Унгария“, подчерта главата на унгарската дипломация.

Още: За пръв път от 2010 година Орбан губи социологическо проучване в Унгария

Сиярто добави, че правителството, в което той членува, се надява това да стане преди края на унгарското председателство на Европейския съвет на 31 декември. Унгарският топ дипломат изтъкна трудностите, произтичащи от факта, че Румъния не е част от сухоземния Шенген. „Румъния е предприела всички необходими подготвителни мерки, за да бъде кооптирана, както показват оценките на експертите от Брюксел и почти единодушната подкрепа на членовете на ЕС“, подчерта той.

Още: Нова година, нови санкции: Полша ще поправя стореното от Орбан

Във връзка с отказа на Австрия да подкрепи влизането на Румъния в Шенген унгарският министър заяви, че това е пример за прилагане на двойни стандарти. „Обикновено, когато ние откажем да подкрепим нещо, това веднага се разглежда като нарушение на идеалите на бащите основатели и шокиращо разединение на европейското единство, но когато западноевропейска държава направи същото, това се счита за легитимно прилагане на правата, произтичащи от договорите на ЕС“, каза Сиярто.

Още: Съветник на Орбан за плана на Зеленски: "Това е най-прекият път към Трета световна война"

Той уточни, че унгарското правителство води постоянни консултации с Виена, но „вътрешната ситуация в Австрия е станала нестабилна след последните избори, които не бяха спечелени от досегашните управляващи сили“. „На победителя обаче не се дава възможност да състави правителство“, добави министърът. „Присъединяването на Румъния също така ще бъде в пълно съгласие с интересите на унгарската етническа общност в Румъния“, каза още Сиярто, цитиран от БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес