Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал от ЕК: Санкции и за Сърбия заради Косово може да има

11 август 2023, 06:57 часа • 1589 прочитания

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано заяви, че ако държавите-членки на ЕС преценят, че има необходимост от санкции, такива ще бъдат наложени и на Сърбия, предаде "Косова Прес".

Стано каза, че мерките срещу Косово са наложени поради "неспособността на косовските власти да се държат по европейски", без да посочва кога ще бъдат премахнати: ЕС удари Косово със санкции - колко ще струва това на Прищина?

"Ако държавите-членки решат, тогава ние ще предприемем необходимите мерки и срещу Сърбия, ако бъде преценено в сегашната атмосфера, в сегашния контекст на тази последна криза, че Сърбия не прави нищо за деескалация", каза той.

Стано потвържди, че в Брюксел са получили писмото от 50 европейски и американски депутати и конгресмени, в което САЩ, ЕС и Великобритания са призовани да променят подхода си към Сърбия и да бъдат по-строги. Той обаче добави, че в Европейския съюз има хиляди депутати, но външната политика на ЕС се формира с единодушие на 27-те страни членки - тоест от Европейския съюз, пише БГНЕС.

Междувременно Стано поиска от Косово и Сърбия да се държат "по европейски".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес