Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швейцарски зъболекари товарят пациентите си с COVID-такса

15 юли 2020, 14:10 часа • 4392 прочитания

Все повече зъболекарски кабинети в Швейцария начисляват специална "такса коронавирус", съобщава БГНЕС. Това предизвика остри критики от Асоциацията за защита на потребителите в страната.

По-рано фризьорите въведоха подобни специални такси, оправдавайки ги с цената на допълнителната дезинфекция в условията на пандемия.

Сега зъболекарите също са решили да предприемат тази стъпка, като начисляват на пациентите такса за дезинфекция на работното място. В Цюрих тази такса е 15,30 франка.

Според Асоциацията за защита на потребителите таксата за дезинфекция на работното място не е нищо ново и от януари 2018 г. тя е неразделна част от стоматологичната тарифа. Съответно, не би трябвало да има втора, допълнителна.

От своя страна от Асоциацията на зъболекарите им отговориха, че повечето от членовете им не са ползвали тази опция досега.

Заради коронавируса обаче стоматолозите имали по-големи разходи за дезинфекция на кабинетите си и по-дълги почивки между пациентите, заради задължителната вентилация на кабинетите след всеки лекуван. 

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес