Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швейцарски кантон с регионална забрана за носенето на бурка

24 септември 2018, 08:20 часа • 1416 прочитания

Втори швейцарски кантон ще въведе регионална забрана за носенето на бурка, след като гласоподавателите в Санкт Гален гласуваха срещу носенето на покриващо лицето облекло на публични места на референдум в неделя, съобщава АФП.

Близо 67% от жителите на североизточния кантон подкрепиха новия закон. Така Санкт Гален последва примера на южния кантон Тичино, където законът беше въведен през 2016 година. В други три швейцарски кантона – Цюрих, Золотурн и Гларус – през последните години жителите отхвърлиха въвеждането на подобна забрана.

На националния референдум за това дали в Конституцията на страната трябва да бъде вписан текст, с който да се гарантира изграждането и поддържането на велоалеи около 72 процента от участниците са одобрили инициативата, показват предварителните данни от допитването, добавя БГНЕС.

Другата инициатива, свързани с политиката за храните - за защитата на местните фермери и продукти, и за вноса на екологично чисти продукти, произведени съгласно швейцарските норми, не получи подкрепа.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес