Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швейцарски е бил преминалият "опасно близо" изтребител до руски самолет

19 октомври 2015, 19:22 часа • 5689 прочитания

Франция заяви, че изтребителят, който е преминал "опасно близо" до руския самолет с официална делегация, всъщност не е френски, а швейцарски, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

"Това е швейцарски самолет F18 и (в инцидента) не е участвал никакъв френски самолет“, съобщиха от външното министерство в Париж. 

По-рано министерството на външните работи на Русия заяви, че френски изтребител е минал „опасно близо" до руски пътнически самолет, превозващ официална делегация, докато той е преминавал през френското въздушно пространство. 

В изявление на ведомството се казва още, че е бил привикан френският посланик в Русия, който е трябвало да даде обяснение за инцидента. "Самолет на френските военновъздушни сили е преминал опасно близо до самолет с руска парламентарна делегация, оглавена от председателя на Руската дума Сергей Наришкин" на път за Швейцария, се посочва в него. От Москва допълват още, че „действия като това на Париж подкопават възможността за използването на Франция като място за многостранни срещи и разговори“. 

Според Евгения Чугунова, говорителка на Наришкин, самолетът е бил толкова близо, че пътниците са можели да му направят снимки. „Мога да потвърдя, че в този инцидент участваше френски военен самолет“, каза тя. 

Наришкин, който е както в черния списък на ЕС, така и на САЩ, заради подкрепата си за изпращането на руски сили в Украйна и анексирането на Крим, заяви пред руски агенции, че е наясно със случилото се, независимо че самият той не е видял самолета.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес