Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швейцария с първа стъпка да освободи 25 танка Leopard 2 за Украйна

14 юни 2023, 15:44 часа • 7736 прочитания

Националният съвет на Швейцария – долната камара, прие решение армията да извади от експлоатация 25 танка Leopard 2. Целта е те да бъдат продадени обратно на германския производител Rheinmetall, който прави доставки към Украйна.

Решението бе прието със 132 гласа „за“ и 59 „против“, като последната стъпка е да бъде одобрено от горната камара на швейцарския парламент.

Миналата седмица горната камара одобри законова поправка, която позволява реекспорт на оръжия местно производство към зони на военен конфликт. Това означава, че Берн няма как да блокира други страни, които искат да пратят на Украйна швейцарски оръжия. Позицията беше върната за преразглеждане в долната камара, която първоначално гласува против, и така Швейцария е близо да загърби над 200-годишната си история на военен неутралитет.

ОЩЕ: Обрат: Горната камара в Швейцария одобри износ на оръжия за Украйна

Дебатът относно танковете не мина без спорове. Мая Риникер, националният съветник от Свободната демократична партия (FDP), заяви, цитирана от SRF: "Става въпрос за изпращане на сигнал към Европа. Ние, в Швейцария, също сме готови да помогнем на Украйна косвено със средства, от които швейцарската армия вече не се нуждае".

Швейцарската народна партия (SVP) се противопостави категорично на сделката. Щефани Хаймгартнер определи проекта като "евтин трик". "Германия дава танковете си на Украйна, а Швейцария трябва да компенсира липсващите на Германия танкове. Как можеш да бъдеш неутрален, когато като неутрална държава заменяш оръжията на други държави?", попита тя. От партията добавиха също, че армията на Швейцария щяла да загуби нужни способности.

Министърът на отбраната Виола Амерд каза, че Германия е заявила, че съответните танкове няма да стигнат до Украйна - т.е. Швейцария компенсира германската армия за нейните доставки към Киев.

"Ръководството на армията е убедено, че можем да се справим и без тези 25 танка. И тогава дори ще имаме на разположение допълнителни танкове за обучение, резервни части и два механизирани отряда", добави Амерд.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес