Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швейцария прекрати опростения визов режим за руснаци

19 септември 2022, 06:18 часа • 1612 прочитания

От днес Швейцария преустанови прилагането на опростения визов режим за руски граждани.

По-рано Лука Ридер, говорител на Държавния секретариат по миграцията на Швейцария, обясни, че вместо опростеното визово споразумение за руснаците вече ще се прилагат общите условия за влизане в Шенгенското пространство и че визовите процедури ще се върнат към обичайните правила на визовия кодекс.

Това означава, че руснаците ще бъдат третирани по същия начин като гражданите на други държави, които нямат специални споразумения с Швейцария.

Сега се изискват документи, доказващи целта на пътуването, които са определени в общия шенгенски списък. За тези категории лица вече няма изключения.

Цената на визата е увеличена от 35 на 80 евро. Времето за обработване се е увеличило на 15 дни вместо 5 дни.

Студентите, спортистите, журналистите и шофьорите на дълги разстояния от Русия също вече нямат право на опростен визов режим с Швейцария.

Тези мерки не се отнасят за руснаците, които имат валидна шенгенска виза.

Споразумението за опростен визов режим между Европейския съюз и Русия е спряно от 12 септември. Полша, Литва, Латвия и Естония също се споразумяха заедно да наложат ограничения на пътуванията на руски граждани и постигнаха общ регионален подход по отношение на възможността на руснаците да пътуват. Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер заяви, че Полша и балтийските държави няма да допускат руски граждани в Шенгенската зона дори с визи, издадени от трети страни.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки плановете на ЕС да прекрати действието на споразумението за опростено издаване на визи между Русия и страните от ЕС, заяви, че Москва няма да подражава на Брюксел в неразумната му политика на "изгаряне на мостовете" между хората, но си запазва правото на ответни мерки, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Девет държави от ЕС спряха да приемат заявления за визи от руски туристи

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес