Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швейцария постепенно облекчава ограниченията през март

17 февруари 2021, 17:50 часа • 2234 прочитания

Швейцария планира първите "предпазливи стъпки" за повторно отваряне на страната през следващия месец, съобщи Ройтерс. Според изявление на правителството, разходите за борба с пандемията са тласнали страната към най-големия й бюджетен дефицит досега.

Животът в Швейцария почти замря, след като през последните месеци магазините и офисите бяха затворени, за да може властите да се справят с появата на нови щамове на вируса.

В последно време се наблюдава намаление на скоростта на новите инфекции, което позволява на правителството да преразгледа позицията си. То попадна в кръстосания огън между здравните експерти, които искат по-строги ограничения, и бизнеса, призоваващ за отваряне.

Правителството „предлага предпазливо, постепенно отваряне, за да се предостави отново място на социалния и икономическия живот“, се казва в изявлението.

На първия етап магазините, музеите и библиотеките ще могат да отворят отново врати от 1 март. Зоологическите градини, парковете и спортните съоръжения също ще бъдат отворени.

Ще бъдат разрешени и частни събития с до 15 души спрямо сегашния лимит от 5, заяви правителството.

Окончателно решение ще бъде взето след консултация с местните власти на 24 февруари.

Междувременно Швейцария очаква най-големия си дефицит в историята - 15,8 милиарда франка, причинен от по-високите разходи за смекчаване на икономическото въздействие на пандемията.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес