Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швейцария отказа реекспорт на близо 100 танка Leopard 1 за Украйна

28 юни 2023, 15:26 часа • 17511 прочитания

Горната камара на законодателния орган на Швейцария, Федералният съвет, отхвърли искане на местна оръжейна компания за износ на близо 100 танка Leopard 1 за Украйна - през Германия.

"Не трябва да се допуска 96 бойни танка Leopard 1 AS, които понастоящем се съхраняват в Италия, да бъдат ремонтирани в Германия и след това да бъдат реекспортирани в Украйна", обяви Федералният съвет в сряда.

За да обоснове решението си, горната камара на местния парламент заяви, че продажбата би противоречала на Закона за военните материали и би довела до коригиране на политиката на неутралитет, съобщава местната медия Der Bund.

С отхвърлянето на искането "беше даден приоритет на аспектите на политиката на неутралитет на Швейцария и нейната надеждност като конституционна държава", се казва в официалното съобщение.

В началото на юни оръжейният концерн RUAG подаде официално искане за износ на 96 танка Leopard 1 до Държавния секретариат по икономическите въпроси (Seco). Танковете трябваше да бъдат насочени към Украйна.

Германската оръжейна група Rheinmetall се интересува от закупуването им, така че танковете по-късно да бъдат предадени на Киев, заяви говорителката на RUAG Кирстен Хамерих в предаването "Heute Morgen" на Швейцарското радио и телевизия (SRF).

Seco потвърди получаването на искането, но не предостави допълнителна информация.

В рамките на времето за въпроси в Националния съвет федералният съветник Виола Амхерд заяви в средата на март, че Seco е отхвърлил предварителното искане на RUAG за препродажба на танкове Leopard 1, като се позова на наредбата за мерките, свързани със ситуацията в Украйна.

Припомняме, че първоначално долната камара отказа да промени позицията на неутралитет на Швейцария и отхвърли възможността за реекспорт на оръжия в зони на военен конфликт, включително Украйна. Само че в началото на юни последва обрат - горната камара върна решението за преразглеждане.

ОЩЕ: Обрат: Горната камара в Швейцария одобри износ на оръжия за Украйна

След това Националният съвет на Швейцария – долната камара, прие решение армията да извади от експлоатация 25 танка Leopard 2. Целта е те да бъдат продадени обратно на германския производител Rheinmetall, който прави доставки към Украйна. Решението бе прието със 132 гласа „за“ и 59 „против“, като последната стъпка е да бъде одобрено от горната камара.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес