Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швеция внася нов закон, с който да вдигне ветото на Турция за НАТО

09 март 2023, 18:00 часа • 1718 прочитания

Шведското правителство внася днес в парламента законопроект за борба с тероризма с надеждата да убеди Турция да оттегли възраженията си срещу присъединяването на Стокхолм към НАТО.

Новият закон, работата по който започна през 2017 г., след като камион се вряза в тълпа в столицата Стокхолм, убивайки петима души, ще криминализира "участието в терористична организация", заявиха от правителството.

Миналата година Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО на фона на повишената загриженост за сигурността след нахлуването на Русия в Украйна, но се сблъскаха с неочаквани възражения от страна на Турция. Анкара твърди, че Стокхолм е укривал "членове на терористични групи", включително представители на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Наскоро Турция заяви, че ще одобри за членство в НАТО само Финландия.

Говорител на шведския министър на правосъдието Гунар Строммер заяви, цитиран от "Ройтерс", че правителството ще внесе законопроекта си в парламента този четвъртък, след като официално го одобри по-рано през деня.

"Борбата с тероризма е централна част от тристранното споразумение", заяви Стрьоммер в статия за всекидневника Dagens Nyheter, позовавайки се на тристранен меморандум за стъпките към ратифициране на споразумението от Турция, подписан миналата година от Турция, Швеция и Финландия.

С новото законодателство, което правителството представя сега, Швеция ще разполага с мощен инструмент за преследване на хора, които подкрепят тероризма.

Турция и Унгария са единствените членове на НАТО, които не са ратифицирали заявленията на Швеция и Финландия. Другите държави от Алианса се надяват скандинавските страни да станат членки по време на срещата на върха на НАТО през юли.

Анкара иска от Хелзинки и Стокхолм да заемат по-твърда позиция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), която се счита за терористична група от Турция и западните ѝ съюзници, и срещу друга група, която Анкара обвинява за опита за преврат през 2016 г.

През януари турският президент Реджеп Ердоган спря преговорите по кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО, след като датският екстремист Расмус Палудан изгори копие на Корана близо до турското посолство в Стокхолм.

Турция, Швеция и Финландия трябваше да възобновят тристранните обсъждания на кандидатурите за членство в НАТО на среща в четвъртък в Брюксел на ниво държавни служители.

Все още предстои да бъде определена дата за гласуването на законопроекта от шведските законодатели. Целта на правителството е законодателството да влезе в сила през юни. Изменението на конституцията, което беше необходимо условие за предлагания закон, влезе в сила през януари.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес