Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швеция се притесни: Въоръжено нападение срещу нас не е изключено

19 юни 2023, 17:06 часа • 7023 прочитания

След нахлуването на Русия в Украйна не е изключена военна атака срещу Швеция. Това се казва в доклад на шведските военни, в който се подчертава важността на бързото влизане на страната в НАТО, предаде АФП.

Турция и Унгария все още не допускат Стокхолм в Алианса, за разлика от Финландия, която вече е част от военния пакт.

В доклада, озаглавен "Сериозни времена", не се посочва Москва като подбудител на потенциална атака, а по-скоро се казва, че войната на Русия в Украйна и все по-голямото влияние на Китай в Азия и света са причина за нарастващата несигурност.

"Не може да се изключи въоръжено нападение срещу Швеция", се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

"Русия е въвлечена в "продължителен конфликт с целия западен свят", заяви пред репортери Ханс Валмарк - консервативен депутат, който оглавяваше комисията, изготвила доклада. Тази комисия е съставена от експерти и политици от целия политически спектър. Нейният извод е, че сигурността на Швеция ще бъде "най-добре защитена в НАТО".

Нахлуването на Русия в Украйна и нарастващите териториални претенции на Китай показват, че използването на военна мощ в конфликти за територия отново е реалност. Следователно политиката за сигурност на Швеция претърпява исторически промени, пишат авторите.

Макар че Швеция вече драстично е повишила военната си готовност, е необходимо повече, заяви пред репортери Петер Хултквист, член на комисията и бивш министър на отбраната. Той каза, че страната се нуждае от "по-голяма армия" до 2025-2030 г., включваща поне 10 000 наборни войници годишно, в сравнение със сегашното ниво от около 5000 до 6000 души.

От юни 2022 г. Швеция е "кандидат за членство" в НАТО, с което сложи край на двувековното военно необвързване. Само че Анкара и Будапеща още не са ратифицирали кандидатурата ѝ.

Само пълноправните членове са обхванати от клаузата за колективна отбрана по член 5 на НАТО, според която нападение срещу един член се счита за нападение срещу всички.

ОЩЕ: Сенатор от САЩ блокира продажба на HIMARS за Унгария, която не пуска Швеция в НАТО

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес