Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шулц се отказва от министерския пост

09 февруари 2018, 15:36 часа • 1545 прочитания

Председателят на Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц, който трябваше да стане външен министър в новото коалиционно правителство начело с Ангела Меркел, оттегля кандидатурата си след силна съпротива от собствената му партия, предадоха германските медии.

„Отказвам да се присъединя към федералното правителство и същевременно моля това да сложи край на обсъжданията на личности” със СДП, каза Шулц в изявление.

Припомняме, че СПД и консервативният блок на Меркел ХДС/ХСС обявиха в сряда (7 февруари) коалиционно споразумение след тежка борба, в което бяха включени големи отстъпки по отношение на лявоцентристите, сред които и шест министерства, включително финансите и външните работи.

Претенциите на Шулц към външното министерство бележат втори голям обрат след изборите през септември, които приземиха лявоцентристката партия до получаването на само 20,5% от гласовете.

Бившият шеф на Европейския парламент преди това изключи сформирането за трети път на "голямата коалиция" между десница и левица с канцлер Меркел и шанса да служи като министър в нейния кабинет.

С коалиционното споразумение, подложено на референдум от всичките 460 000 членове на СПД, се стигна до скърцане със зъби от страна на активистите, които не приеха радушно очевидния ход на Шулц за осигуряване на уютен пост.

На върха на партията настоящият външен министър Зигмар Габриел - който е сред най-популярните политици в Германия - се оплака в интервю за вестник "колко малко е уважението в СДП в отношенията помежду ни и колко малко се взема предвид нечия дума."

По-рано Меркел приветства постигнатото споразумение за нова управляваща „голяма коалиция“, за което каза, че е дълго време очаквано от международните партньори.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес