Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шулц е огромна политическа заплаха за канцлера Меркел

12 февруари 2017, 10:50 часа • 3090 прочитания

Парламентарните избори в Германия изненадващо станаха по-вълнуващи. Само преди две седмици изглеждаше сигурно, че Ангела Меркел ще продължи да бъде канцлер и след вота през септември. Но това беше преди Мартин Шулц да се включи в схватката.

Неочаквано лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел отстъпи встрани и предаде ръководството на бившия председател на Европейския парламент. И сега Шулц нахлу в анкетите на общественото мнение. Според проучването Deutschlandtrend, публикувано миналата седмица, Шулц е предпочитаният кандидат за канцлерството в Германия: 50 процента от германските избиратели предпочитат социалдемократа. Само 39 процента избраха Меркел. Това е забележително предвид предишната й популярност.

Тъй като Германия има до голяма степен пропорционална избирателна система, най-голямата партия рядко печели мнозинство (това се е случило само веднъж, когато 81-годишният християн-демократ Конрад Аденауер печели 50,2 на сто от гласовете през 1957 г.). За да стане Шулц канцлер, той трябва да събере коалиция със Зелената партия, крайнолевите бивши комунисти Левицата, както и собствените си социалдемократи. Въз основа на проучвания на общественото мнение това е възможно. Така наречената червено-червено-зелена коалиция в момента има подкрепата на 44 процента от избирателите.

Друга грижа за Мартин Шулц е, че други претенденти от социалдемократите, като например Франк-Валтер Щайнмайер през 2009 г. и Пеер Щайнбрюк през 2013 г., първоначално се радваха на изключително висок рейтинг в анкетите, но позициите им бързо намаляха, след като те допуснаха грешки по време на кампанията. Може ли същото нещо да се случи с Мартин Шулц? Това е малко вероятно. За разлика от своите предшественици Мартин Шулц е неопетнен от миналото. Той не е бил член на голяма коалиция и не носи отговорност за съкращенията и програмите за икономии, приети от сегашното правителство.

Меркел може все още да е фаворит за изборите, но за първи път от 2004 г. насам, тя е изправена пред обаятелен опонент, чийто образ не е белязан от минали грехове. Шулц може да бъде в състояние да катурне първия по рода си канцлер жена на Германия.

Източник: БГНЕС

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес